header banner
Default

Airbnb ve diğer platformlar için sertifika ve vergi düzenlemeleri geliyor


Table of Contents

Konaklama ve turizm odağında dünyanın en önemli şirketleri arasında yer alan Airbnb'yi geçtiğimiz yıllarda pek çok kez sizlere aktarmıştık. Airbnb ile birlikte evlerin kiralanması da dijital bir hale geldi. Ülkemizde de sıkça kullanılan popüler bir platform haline gelen Airbnb, özellikle kısa dönem ve günlük kiralamalar için en çok tercih edilen seçeneklerden.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralık evlerle ilgili önemli bir çalışma hayata geçireceklerini aktardı. Airbnb ve benzeri çözümler üzerinden kiralanan evlere yönelik düzenleme yaptıklarını belirten Ersoy, günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceklerini duyurdu.

Yapılacak olan düzenleme ile birlikte günübirlik olarak kiralanacak olan evler için Kültür ve Turizm Bakanlığından belge alınması zorunlu olacak. Günübirlik kiralanan evlerde konaklayan kişiler de tıpkı otellerde de olduğu gibi düzenli olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirilecek.

Yeni vergi geliyor

VIDEO: KISA SÜRELİ KİRALAMALARA NE OLACAK? AIRBNB YASASI ÇIKIYOR
Av.Murat Tezcan

Ersoy tarafından paylaşılan bilgilere göre günübirlik kiralanan evler üzerinden elde edilen gelir için de yeni bir vergi olacak. Söz konusu vergi ise Hazine ve Maliye Bakanlığına yatırılacak. Ersoy, yaptığı açıklamalarda bu verginin rekabet eşitliğini sağlamak konusunda oldukça önemli olduğunu da aktardı. Airbnb ve benzeri platformlar son zamanlarda otellerin yüksek fiyatları nedeniyle çok daha fazla tercih ediliyor. Gelecek olan yeni vergi ile birlikte bu durumda değişiklik olabilir.

Günübirlik kiralanan evlere karşı olmadıklarını da paylaşan Ersoy, dünyada olduğu gibi mevzuatlara uygun olarak yapılması taraftarı olduklarını da paylaştı. Söz konusu mevzuat düzenlemelerinin yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini de ekleyelim. 

Airbnb web sitesinde yer alan bilgilere baktığımızda "Türkiye'de bulunan bir kullanıcıysanız Airbnb hizmet bedelleri %18 KDV'ye tabidir." ibaresini görüyoruz. Yeni gelecek vergi ile birlikte burada herhangi bir değişiklik olup olmayacağını ise zaman gösterecek. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Sources


Article information

Author: Jesse Todd

Last Updated: 1702870442

Views: 841

Rating: 3.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jesse Todd

Birthday: 1984-06-16

Address: 257 Heather Extension Suite 187, Tannerburgh, FL 39987

Phone: +4871068153964737

Job: Blockchain Developer

Hobby: Badminton, Photography, Surfing, Bird Watching, Beekeeping, Juggling, Bird Watching

Introduction: My name is Jesse Todd, I am a accomplished, lively, Gifted, venturesome, steadfast, spirited, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.