header banner
Default

Kripto para piyasası, Bitcoin ve kripto para regülasyonlarına nasıl maruz kalır?


Küresel bazlı Bitcoin ve kripto para regülasyonları  beklentisi kripto para piyasalarında belirsizliklere ve dalgalanmalara neden oluyor. Bitcoin ve kripto para regülasyonları netleşene kadar kripto para piyasalarındaki kimseler rahat değil.


Bitcoin ve kripto para regülasyonları nedir? Regülasyonların kripto piyasalar üzerindeki etkileri

VIDEO: REGÜLASYONUN YATIRIMCIYA ETKİSİ!💥 | KRİPTO PARALAR NEDEN NEGATİF AYRIŞIYOR?👀 | PİYASA GELİŞMELERİ!🚨
ICRYPEX

Regülasyonlar, Bitcoin ve kripto paraların ülkelerin hukuki mevzuatlarına göre yasal durumunu gösteren ve düzenleyen yasalardır. Kimi ülkeler Bitcoin’i yasaklayan regülasyonları tercih ederken kimileri de daha liberal politikalar belirliyor.

Bitcoin ve kripto para regülasyonları KYC (müşterini tanı) ve AML (kara para aklama ile mücadele) standartları çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Kripto para regülasyonlarının üçüncü ayağı ise kripto paraların vergilendirilmesi ile ilgili. 

Lütfen Bkz: Bitcoin fiyat tahmini

KYC ve AML protoklleri çerçevesinde kripto para borsaları ve girişimleri müşterilerinin gerçek kimlik bilgilerini gerekli finansal otoritelerle paylaşmak zorundalar. Bu sayede kripto paraların illegal işlemlerinin önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca olası vergilendirme konsunda gerekli veri tabanı da oluşturulmuş oluyor. 

Kripto para regülasyonları FAFT (Mali Eylem Görev Gücü) tarafından G20 ülkeleri arasında koordine ediliyor. 2019 yılında düzenlenen G20 toplantısında Güney Kore, pilot ülke olarak FAFT standartlarını ülke içerisinde eyleme geçirmeye başladı. Zamanla Güney Kore’de uygulanan standartlar, tüm G20 ülkelerini kapsayacak. Türkiye de FAFT standartlarını benimseyen ülkeler arasında olması bekleniyor. 

Güney Kore’nin FAFT standardları çerçevesinde oluşturduğu standartların ardından Koreli kripto para borsalarının yaklaşık 2/3’ü kepenk kapatmak zorunda kaldı. Çünkü bu borsalar KYC ve AML protokollerini yerine getiremediler. 

Bitcoin ve kripto para regülasyonlarının 2022’den itibaren ülkemizde de yoğun biçimde uygulanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Kripto Para Yasasının kısa sürede meclise geleceğini belirtti. Kısaca 2022’de Bitcoin ve kripto paralara Türkiye’de de vergilendirmenin gelmesini bekleyebiliriz. 

Lütfen Bkz: Ethereum fiyat tahmini

Kripto regülasyonlar geliyor: DeFi ve Stabil Coinler topun ağzında!

VIDEO: AÇIKLIYORUZ❗| #Stablecoin Nedir? 🥇| Regülasyonlar Nelerdir?🧐 | Kriptoya Etkisi Neden Önemli?💥
Bitay Türkiye

ABD’de regülasyonların keskin kılıcı görevini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yürütüyor. SEC’in kestiği parmak gerçekten acıyor. SEC, 2020 yılının sonunda XRP’nin menkul değer olduğuna karar verdi. Eğer XRP menkul değerse Ripple’ın piyasaya XRP sunmadan önce SEC’ten izin alması gerekirdi. Bu nedenle SEC, Ripple şirketini kanunlara aykırı biçimde piyasaya menkul değer sürme suçlaması ile mahkemeye verdi.

Eğer mahkeme XRP’nin menkul değer olduğuna karar verir ve SEC’i haklı bulursa Ripple, ciddi ceza-i müeyyidelerle karşı karşıya kalacak. Bu cezalar kripto para piyasalarında da bir türbülansın yaşanmasına neden olabilir.

Bkz: Bitcoini Bitcoin haber ve son dakika gelişmeleri

SEC, geçtiğimiz günlerde ABD merkezli büyük kripto para borsası Coinbase hakkında da hukuki bir süreç başlattı. Coinbase’in yatırımcılarına önerdiği faiz getirisi, SEC’in dikkatini çekti. Bu konuyu piyasaya menkul değer sürmekle eş tuttu. Coinbase de Ripple gibi SEC’in lanetine uğradı.

Peki sırada kim var?

VIDEO: Regülasyonların Kripto Para Piyasaları Üzerindeki Etkisi | Konuk: @ErkanOzYouTube
SteveTV

Stabil Coin’ler ve DeFi platformları topun ağzında. İlk öncelik Stabil Coin’lerde gibi gözüküyor. Bilindiği üzere Stabil Coin’ler değerini dolara birebir sabitlemiş kripto paralar olarak biliniyor. Top 10’da işlem gören 2 stabil coin var: Tether ve USDC. Bu iki Stabil Coin işlem hacmi bakımında oldukça yüksek değere ulaşıyor. Tether ve USDC menkul değer suçlaması ile karşı karşıya kalmasa da ciddi bir regülasyondan geçeceğe benziyor. Örneğin Tether’in piyasada işlem gören 60 milyar adet ve üzere USDT Coin’i var. Teorikte Tether her bir USDT karşılığında 1 doları karşılık olarak ayırması lazım. Tether’in ise ne kadar karşılık ayırdığı ise muamma. ABD’li otoriteler, bu alanın ciddi biçimde regüle edilip denetlenmesi gerektiği düşüncesinde.

Lütfen Bkz: Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) haber, gündem ve son dakika gelişmeleri

Topun ağzında olan ikinci grup, DeFi platformları! DeFi’ler bir banka gibi borç veriyor, mevduat topluyor ve her türlü işlemi yerine getiriyor. Hatta piyasanın çok üstündeki faiz oranları ile DeFi’ler mevduat toplayabiliyor. ABD’li bankalar ciddi regülasyonlara tabi iken bankacılık görevi gören DeFi’lerin bu regülasyonlardan mahrum (!) kalması beklenemez. Şu soruyu soran okuyucularımız olacaktır: DeFi’ler regülasyonlara tabi tutulursa ne olacak? Cevap: Kuvvetle muhtemel birçok DeFi platformu regülasyonların zorunlu kıldığı standartları yerine getiremeyecek ve ABD’de faaliyet göstermeleri yasaklanacak. ABD piyasalarında faaliyet gösteremeyen DeFi tokenları da ciddi değer kaybına uğrayacaktır.

Kaynak

Kripto para regülasyonları nedir?

VIDEO: Bitcoin ve Kripto Piyasası Neden Yerlerde? #Analiz #Bitcoin
5T Medya

FATF (Finansal Eylem Gücü) standartları 2019 yılında Japonya’da düzenlenen G20 toplantısında G20 ülkeleri tarafından kabul edildi ve ülkeler arasında kripto para regülasyonlarına karşı bir eşgüdüm oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak kripto para regülasyonları konusunda ülkeler arasında ciddi farklar var. Bitcoin ve kripto paraların finansal piyasalara getirdiği yenilik bazı ülkelerin bu teknolojik yeniliği kucaklamasına yol açarken bazı ülkeler de yasaklamayı tercih ediyor. Bu haberde kripto para regülasyonlarının ülkelere göre değişimine göz atıyoruz.

  • Avustralya

Avustralya kripto paralara bir para birimi olarak bakmaktan ziyade onları ticari bir mal olarak görüyor. Kripto paraların değerindeki değişimden ise sermaye kazanım vergileri alıyor. Kripto para borsaları ülke içerisinde legal fakat borsa işletmek için lisans almak gerekiyor.

  • Arjantin

Kripto para adaptasyonu konusunda Statista’nın verilerine göre Arjantin sıralamada 3’üncü. Arjantin’de kripto paralar yasak değil ama ciddi sermaye kontrolleri var. Ülke vatandaşları ancak kısıtlı bir limit dahilinde dolar ve yabancı paralara ulaşabiliyor. Kripto para ticareti ise genelde yabancı para birimleri üzerinden gerçekleşiyor. Kripto para üzerindeki gelirler vergilendiriliyor ancak bu alanda ciddi belirsizlikler var.

  • Brezilya

Brezilya’da kripto para piyasaları regüle edilmemiş piyasalar halinde işlem görüyor. Brezilya kripto para piyasaları, Latin Amerika ülkeleri içerisinde en yüksek işlem hacmine sahip piyasalar konumunda. Brezilya, dijital para birimlerini ticarete konu olan bir mal olarak görüyor ve vergilendiriyor.

  • Kolombiya

Kripto para piyasalarının regüle edilmediği ülkelerden birisi de Kolombiya. Ülke içi piyasalarda bu nedenle bir belirsizlik hakim. Kolombiya merkezli bir borsada kripto paralarınız hacklenirse kanuni olarak izleyeceğiniz belirgin bir yol yok.

  • Kanada

Kanada kripto paraları menkul kıymet olarak görüyor ve bu nedenle bu piyasaları ciddi biçimde denetliyor. Kripto para borsaları zorlu bir süreçten geçerek ancak lisans alabiliyor. Kripto paralar üzerindeki tüm işlemler kayıt altında ve vergilendiriliyor.

Kaynak

Sıkça Sorulan Sorular

VIDEO: Bitcoin Komplo Teorisi!🔎 | Kurumsallar Dipten mi Topluyor?💸 | Kripto Paralarda Regülasyon Süreci👩‍⚖️
ICRYPEX

Bitcoin ve kripto para regülasyonları nedir?

VIDEO: Kripto Piyasalarda Regülasyon ve Güvenlik | 10 Soruda Kripto Para Dünyası
BloombergHT

Regülasyonlar, Bitcoin ve kripto paraların ülkelerin hukuki mevzuatlarına göre yasal durumunu gösteren ve düzenleyen yasalardır. Kimi ülkeler Bitcoin’i yasaklayan regülasyonları tercih ederken kimileri de daha liberal politikalar belirliyor.

ABD merkezli regülasyonlar piyaslar için olumlu mu olumsuz mu?

VIDEO: 🔴 CANLI: ABD'den Kripto Paralara Yeni Vergi Kuralları Geliyor! | Kripto Para Regülasyonları
BTCHaber TV

Bazı analistler, kripto paraların yatırımcılara sunduğu özgürlük alanının kısıtlandığını düşünüyor. Bazı analistler de kripto paraların resmi makamlarca meşru hale geldiğini düşünüyor. İkinci görüşü savunan uzmanlar regülasyon kaynaklı belirsizliklerin azalmasını olumlu bir gelişme olarak görüyor. Ayrıntılar için www.koinmedya.com adresini ziyaret ediniz!

Sources


Article information

Author: Louis Greer

Last Updated: 1698279842

Views: 993

Rating: 4.2 / 5 (75 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Louis Greer

Birthday: 2013-03-09

Address: 78154 Tucker Station Suite 739, East Rachelhaven, DE 69587

Phone: +4332915685904982

Job: Human Resources Manager

Hobby: Archery, Quilting, Astronomy, Crochet, Basketball, Wildlife Photography, Poker

Introduction: My name is Louis Greer, I am a artistic, dazzling, talented, resolute, capable, cherished, intrepid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.