header banner
Default

Wie weet nog van glasvezel in Edam en Volendam?


Table of Contents

    Waarschijnlijk heeft u van verschillende bedrijven over de aanleg van glasvezel brieven ontvangen, verkopers aan de deur gehad en diverse artikelen gelezen op social media en de NIVO. De berichtgeving via de diverse kanalen roept eerder meer vragen dan antwoorden op. Lijst KRAS vraagt zich af of men de aanleg van glasvezel nog wel onder controle heeft, want inmiddels is er ook een (derde) vonnis door de rechter uitgesproken: Glasvezel EdamVolendam dient per direct haar graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel te staken.

    Wat is er precies aan de hand?

    Het college heeft voor de zomer besloten om zelf glasvezel aan te gaan leggen in onze gemeente samen met partner Glasdraad B.V. In het vergunningsproces heeft de gemeente ODF de wacht aan gezegd. Rechtszaken die daarop volgden werden door de gemeente verloren. ODF (namens Odido) mocht gaan starten van de rechter. ODF heeft daarop zelf ook een derde rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. Begin oktober was hiervan de uitspraak. De rechter spreekt over een vorm van machtsmisbruik en heeft dus geoordeeld dat Glasvezel EdamVolendam per direct haar graafwerkzaamheden voor glasvezel dient te staken voor onbepaalde tijd.

    Geflopte informatieavonden

    Ondertussen zijn er informatieavonden gehouden voor inwoners om hun vragen te beantwoorden. Partner Glasdraad verzorgt deze bijeenkomsten, maar tot onze verbazing waren zij totaal niet op de hoogte van de situatie in deze gemeente. Ze wisten bijvoorbeeld niet dat de hele Broeckgouw al van glasvezel is voorzien. Ook waren ze niet op de hoogte van wat inwoners nu betalen voor de CAI en de huidige korting bij Ziggo.

    Tevens wist Glasdraad tijdens de informatieavonden te vertellen dat de overstap naar glasvezel vrijwillig zal zijn. Dit is niet waar!! De CAI wordt afgesloten, zodra het glasvezelnetwerk (volgens planning) eind 2025 actief is. Dus wilt u daarna nog gebruikmaken van internet/tv, dan zult u verplicht zijn om uw huishouden aan te sluiten bij een glasvezelnetwerk. Ook de gemeente was niet goed voorbereid, want ze konden de vragen niet beantwoorden of er in de Broeckgouw wel of geen extra glasvezel aangelegd gaat worden.

    Hoe nu verder?

    Lijst KRAS heeft het college altijd al gewaarschuwd om als overheid niet te concurreren met de vrije markt. De gemeente heeft de kennis niet in huis en blijkt ook niet in staat te zijn om hier goed en duidelijk over te communiceren. Wat de lange termijn gevolgen zijn voor de aanleg van glasvezel, vanwege het vonnis, is nog onduidelijk.

    In de tussentijd raden wij u aan om in te schrijven voor glasvezel via glasvezeledamvolendam.nl. Dit kan geen kwaad en voorkomt dat u na 11 december 2023 € 750 dient te betalen voor een aansluiting. Wij zullen het college stevig aan de tand voelen over dit onderwerp, en u op de hoogte houden.

    Sources


    Article information

    Author: Richard Mann

    Last Updated: 1699645082

    Views: 706

    Rating: 4 / 5 (103 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Richard Mann

    Birthday: 1970-05-24

    Address: Unit 4283 Box 8615, DPO AE 44142

    Phone: +4074251504871195

    Job: Security Guard

    Hobby: Skydiving, Skateboarding, Coin Collecting, Chess, Card Games, Bird Watching, Painting

    Introduction: My name is Richard Mann, I am a dear, expert, resolved, important, lively, candid, cherished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.