header banner
Default

Crypto-donaties helpen de Oekraïne tijdens de oorlog te blijven bestaan


Oekraïne kreeg steun vanuit onverwachte hoek en heeft sinds het begin van de grootschalige Russische invasie vorig jaar maar liefst $225 miljoen aan donaties in de vorm van cryptocurrencies opgehaald. Dat meldt blockchain analyse bedrijf Crystal Blockchain aan CoinDesk.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Dit bedrag vormt uiteraard slechts een klein deel van de miljarden die Oekraïne heeft ontvangen in fiatvaluta. Toch hebben deze crypto donaties bijgedragen aan de aanschaf van wapens, munitie, medische apparatuur en andere essentiële benodigdheden om zich te verdedigen tegen het Russische leger.

Opvallend is dat de steun via cryptocurrencies sinds vorig jaar gestaag is blijven groeien. Een jaar geleden bedroeg het totaal aan crypto donaties ongeveer $135 miljoen. Deze gestage groei getuigt van de voortdurende solidariteit en betrokkenheid van crypto gebruikers wereldwijd bij de situatie in Oekraïne.

Wel zijn de maandelijkse donatiebedragen eind 2022 en in 2023 enigszins gestagneerd. De piek vond plaats in maart van 2022. Dat is niet vreemd, want op dat moment was de oorlog net begonnen en was er een sterke wereldwijde steun om Oekraïne te helpen.

USDT, BTC en ETH voor humanitaire doeleinden

VIDEO: Soaring crypto donations back Ukraine's fighters
Reuters

Uit de gegevens van Crystal Blockchain blijkt dat er meer donaties zijn gedaan voor humanitaire initiatieven dan voor militaire. Oekraïense fondsen hebben in totaal ongeveer $134 miljoen aan crypto ingezameld voor humanitaire behoeften, terwijl militaire campagnes $91 miljoen hebben vergaard.

Wat betreft de crypto donaties, was de stablecoin USDT de meest populaire cryptocurrency. Ongeveer $83 miljoen werd gedoneerd in de vorm van UDST. Ether (ETH) volgde op de voet met $79 miljoen, terwijl bitcoin (BTC) een bijdrage leverde van $41 miljoen. Kleinere cryptocurrencies zoals Binance USD (BUSD), Polkadot’s DOT en anderen vertegenwoordigden de rest van het totale bedrag.

Niet alleen Oekraïne profiteerde van crypto donaties voor oorlogsinspanningen, ook Russische militaire en paramilitaire eenheden hebben steun gekregen van Russen en sympathisanten in het buitenland. 

Echter, vanwege het geheime karakter, en heftige sancties aan het adres van Rusland,  zijn de bedragen aanzienlijk lager. Volgens Crystal hebben crypto donaties voor de Russische militaire inspanningen slechts ongeveer $2 miljoen opgebracht. Andere schattingen suggereren iets hogere bedragen, maar deze blijven nog steeds bescheiden in vergelijking met de omvang van de steun die Oekraïne heeft ontvangen.

Sources


Article information

Author: Rose Davis

Last Updated: 1698378481

Views: 857

Rating: 4.8 / 5 (97 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rose Davis

Birthday: 1947-01-14

Address: 6236 Edward Isle, Lake Michaelside, KY 01216

Phone: +4886078526521486

Job: Psychologist

Hobby: Painting, Cycling, Magic Tricks, Woodworking, Reading, Photography, Sculpting

Introduction: My name is Rose Davis, I am a priceless, talented, steadfast, daring, multicolored, vivid, strong-willed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.